Ken je naaste, bewoner, ken jezelf.

Gepubliceerd op 6 april 2025 om 22:00

Het leven met appelmoes of om alsnog die echte ballerina te zijn. 

Stel je voor: je woont op een plek waar iedereen weet dat je houdt van melk in je koffie, maar niemand weet dat je vroeger elke zondag jazz draaide en daar intens van genoot. Of dat je dol bent op oude zwart-witfilms, of liever drie keer per dag pindakaas eet dan ooit weer een spruit te hoeven zien. Dát is het verschil tussen zorg en leven. Tussen gezien worden als cliënt, bewoner, die ene met het ziektebeeld, of als mens.

 

Ken je bewoner ken jezelf. 

We maken in de zorg vaak levensboeken, een levensverhaal of hoe wij het graag noemen: een "Ken-je-bewoner". Niet zomaar een dossier met medische gegevens, maar een kijkje in iemands ziel. Want hoe kun je iemand goed ondersteunen als je niet weet wie hij of zij is?

Autonomie is meer dan zelf mogen kiezen tussen appelmoes of yoghurt. Het gaat over wie je bent, wat je belangrijk vindt, wat je energie geeft óf kost. Juist voor mensen met dementie of NAH is het essentieel dat anderen weten wie ze zijn. Want als jij het zelf soms even kwijt bent, is het fijn als iemand anders je eraan herinnert.

 

Voor de omgeving: Meer dan handige weetjes. 

Voor naasten, vrijwilligers en zorgverleners zijn dit soort boeken goud waard. Het is meer dan een leuke anekdote dat mevrouw vroeger op stijldansen zat. Het verklaart waarom ze ineens rechtop gaat zitten bij de klanken van Glenn Miller.

Of het verklaart een hoop wanneer een oud ballet danseres haar handen strekt bij het zwanenmeer*.
Het helpt voorkomen dat je iemand een jas aanbiedt als diegene juist altijd bloedheet heeft. Het zijn kleine dingen, maar ze maken het verschil tussen zorg die goed bedoeld is, en zorg die echt raakt.

 

* Kijk naar onderstaande filmpje en jij snapt wat wij bedoelen.
Former Ballerina With Alzheimer's Performs 'Swan Lake' Dance | Super Emotional

 

 

En hoe leer je dan iemand echt kennen?

  1. Stel open vragen – In plaats van "Heeft u kinderen?", vraag: "Vertelt u eens over uw gezin van vroeger." Open vragen nodigen uit tot verhalen en geven ruimte aan herinneringen.

  2. Gebruik beeldmateriaal – Oude foto’s, voorwerpen of muziek kunnen herinneringen losmaken en gesprekken op gang brengen. Zet een favoriet liedje op en kijk wat het losmaakt.

  3. Observeer gedrag – Hoe reageert iemand op bepaalde situaties? Wat maakt iemand zichtbaar blij of juist gespannen? Gedrag zegt soms meer dan woorden.

  4. Praat met andere naasten – Familieleden, vrienden of oude buren kunnen waardevolle informatie geven over iemands leven, hobby’s en gewoonten.

  5. Gebruik een levensverhaal-formulier of boek – Maak het visueel en tastbaar. Laat ruimte voor foto’s, tekeningen of korte verhalen. En geef ook ruimte voor humor en anekdotes.

  6. Heb geduld – Iemand leren kennen kost tijd. Een vertrouwensband opbouwen gebeurt niet in één gesprek. Wees nieuwsgierig, zonder te duwen.

  7. Herhaal en bevestig – Door regelmatig terug te grijpen op eerder vertelde verhalen laat je zien dat je luistert en onthoudt. Dat geeft vertrouwen en herkenning.

Dus: wie ben jij eigenlijk? En wie is die ander echt? Ga op ontdekkingstocht, stel vragen, luister, lach en schrijf op. Want hoe beter we elkaar kennen, hoe meer we echt kunnen betekenen.

Wil je weten hoe je een levens- verhaal of-boek kunt maken of starten? Houd onze blog in de gaten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.